Бізнес-ідеї: як заробити на доставленні готових обідів

Бізнес-ідеї: як заробити на доставленні готових обідів | OLX.ua

Сучасні люди прагнуть усе встигнути та гостро відчувають брак часу. Проте бажання вести здоровий спосіб життя та повноцінно харчуватися також залишаються актуальними. Є просте розв’язання цієї проблеми — купувати готові обіди. Саме на таких тенденціях і ґрунтується успіх бізнесу з продажів домашньої їжі. Поговоримо про всі тонкощі втілення ідеї.

Формат бізнесу готових обідів

Бізнес-ідея може реалізовуватися в декількох форматах. Купувати продукти, самостійно готувати страви, займатися продажами, просуванням та доставленням до клієнтів — це формат, де охоплено повний цикл. Також можна співпрацювати із закладами харчування, робити напівфабрикати , організовувати кейтеринг тощо.

Якщо шукаєте додаткову інформацію щодо корисних ініціатив для підприємців, зайдіть до розділу OLX для бізнесу. Тут є багато цікавого, що допоможе створити або відновити власну справу, зокрема пов’язану із доставленням обідів.

Приготування страв на дому й доставлення їди

Підприємці, які за допомогою наємних співробітників або самотужки готують їжу (вдома чи в спеціальному приміщенні), часто працюють за попереднім замовленням. Обсяги та найменування страв залежать від побажань клієнтів.

У такому форматі не буде комісії, адже бізнесом займаєтеся ви та ваші співробітники. Однак варто розуміти, що розвиток власної справи повністю залежатиме від вас.

Співпраця із закладами харчування

Простіше рішення, якщо не бажаєте самостійно готувати домашні обіди, — співпрацювати з кафе та ресторанами. У цьому випадку потрібно мати мінімум стартового капіталу, власний транспорт та розвивати базу клієнтів. Фактично ви працюєте, як служба з доставлення: купуєте на вигідних умовах готову їжу та продаєте клієнтам. Проте в цьому випадку прибуток буде меншим, ніж за умови приготування обідів вашою компанією.

Додаткові послуги

Є два варіанти: або ви в рамках свого бізнесу пропонуєте додаткові послуги, або розвиваєте їх, як окремий напрям. Наприклад, ви можете продавати обіди з доставкою та додатково заморожені вареники й пельмені, а можете спеціалізуватися виключно на заморожених продуктах.‎

Приготування напівфабрикатів

Насправді в замороженому стані можна запропонувати набагато більше страв, ніж просто пельмені та вареники. Млинці, сирники, котлети, тюфтелі та навіть супи — багато хто з клієнтів захоче мати такі «‎стратегічні запаси» в морозильній камері.‎

Кейтерингова компанія

Кейтеринг — відносно новий, але дуже затребуваний напрям. Ідея полягає в тому, щоб обслуговувати великі заходи. Клієнти домовляються щодо замовлення страв, наприклад, на корпоратив, а ви привозите їх у необхідний час.

Тип їжі

Комплексні обіди, доставлення яких здійснюється додому або в офіс, умовно можна поділити на два типи: домашня їжа та здорове харчування. Звичайно, одне не виключає іншого, проте головна відмінність полягає саме в цільовій авдиторії.

Є люди, які хочуть харчуватися домашньою їжею, але не мають змоги її готувати. А є люди, які суворо дотримуються здорового способу життя і прагнуть дістати збалансоване харчування.‎ Цей факт варто враховувати, коли визначаєтеся з різновидом свого бізнесу.

Домашня їжа

Коли вирішують, що приготувати на комплексний обід, у цьому випадку віддають перевагу наваристим супам, ситним другим стравам тощо. Головне — аби після трапези справді виникало відчуття «‎наче вдома».

Здорове харчування

Додати більше білків, використовувати менше жирів, не забувати про овочі — такими є особливості їжі, що підійде для здорового харчування. Гарна ідея в цьому випадку — прорахувати калорії для кожного обіду. Також можете пропонувати меню на цілий день: наприклад, на 1500, 1800 або 2000 ккал. Це дуже зручно для тих, хто намагається схуднути або залишатися у своїй вазі.

Реалізація бізнесу з приготуванням страв

Доставлення обідів — це повноцінний бізнес, а отже його реалізація потребує наявності бізнес-плану, юридичного оформлення та просування. У розділі OLX для бізнесу ви знайдете багато корисних ініціатив та ідей, що допоможуть у розвитку й відновленні власної справи. Викладена інформація допоможе втілити ще більше проєктів.

Які документи потрібні для запуску служби доставлення їжі

Законний бізнес — запорука вашої впевненості, що діяльність буде йти за планом та без порушень, через які можуть притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності.

‎Суб’єкт малого бізнесу має зареєструватися як індивідуальний підприємець. Ви можете оформитися як фізична чи юридична особа. Справа, в основі якої доставлення їжі в офіс, найчастіше реєструється в першому варіанті, тобто як ФОП. Це можна швидко та зручно зробити через ЦНАП або навіть онлайн-сервіси.

Визначення форми оподаткування

Діяльність може здійснюватися за загальною чи спрощеною системою оподаткування. Проте підприємцям, що займаються доставкою їжі, радять вибрати саме загальний варіант. Усі ваші витрати (наприклад, на маркетинг, заробітну плату, оренду) можна буде підтвердити, тому вибір цієї форми є вигідним.

Загальна система оподаткування передбачає сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору, а спрощена — єдиного податку.

Запровадження РРО

Вибір групи залежатиме від того, чи будете ви мати в асортименті алкогольні напої (тобто підакцизні товари). Якщо відповідь ствердна, маєте вибирати 2, 3 або 4 групу.

Варто пам’ятати про запровадження РРО/ПРРО, тобто реєстраторів розрахункових операцій. Від початку 2022 року це стало обов’язковою процедурою.

Дозвільні документи

Бізнес передбачає оформлення низки дозвільних документів:

  • від санітарно-епідеміологічної служби — необхідно підтвердження, що процес приготування їжі, стан приміщення та особливості транспортування відповідають санітарним нормам;
  • від пожежної служби — потрібно задокументувати, що приміщення відповідає вимогам щодо пожежної безпеки.

Також будьте готові до перевірок щодо правомірності вашої діяльності.

Закупівля обладнання

Навіть якщо домашні страви на замовлення будуть готуватися у звичайній квартирі, варто придбати якісний посуд та надійну побутову техніку. Йдеться про великі обсяги щоденної роботи, і впоратися з нею можна лише з добрими каструлями, пательнями, духовками та плитами.

Вибір приміщення

Передусім треба визначитися, чи потрібне окреме приміщення взагалі.

‎До приміщень, призначених для бізнесу з приготування їжі, є доволі жорсткі вимоги. Наявність гладких поверхонь для легкої дезінфекції, розділення брудного й чистого, зберігання продуктів, що швидко псуються, у холоді, достатня вентиляція, відокремлення їстівних відходів — цих та багатьох інших правил варто дотримуватися. Приміщення має забезпечувати виконання всіх норм.

Розроблення меню та вартості

Якщо бажаєте мати постійних клієнтів, потрібно розробити різноманітне меню та подбати про те, щоби страви були смачними. Дієвий лайфхак — пропонувати п’ять-сім різних варіантів обідів — новий на кожен день тижня (робочого чи всього). Так ви дасте своєрідну гарантію, що готуєте щодня щось свіже, а клієнту жодна зі страв не буде «‎приїдатися».

Навіть за умови наявності щоденного меню на тиждень краще пропонувати одразу декілька варіантів перших страв, гарнірів, гарячих страв, салатів, десертів тощо. В ідеалі в переліку має бути їжа без м’яса, глютену, лактози тощо.

Коли розробляєте бізнес-план доставлення їжі, обов’язково вивчіть пропонування конкурентів. Ідеться не лише про компанії, що доставляють страви додому чи в офіс, а і про кафе та ресторани, де пропонують бізнес-ланчі. Надалі також є сенс збирати відгуки відвідувачів, якщо треба розширювати чи змінювати меню.

Коректний розрахунок ціни важливий для залучення та утримання клієнтів і водночас отримання прибутку. Передусім варто з’ясувати собівартість продукції (з вартістю продуктів, роботи, доставлення, реклами тощо). До цієї суми додають націнку. У середньому вона складає 200 %.

Предмети, що використовуються для транспортування

Розпочинаючи бізнес, необхідно закупити спеціальні предмети для транспортування їжі. Насамперед це одноразовий посуд, серветки, харчова плівка, термосумки, контейнери. Важливо, щоб обіди залишалися теплими, свіжими й не проливалися.

Об’єми термосумок розраховуйте залежно від того, скільки їжі плануєте доставляти за один раз. Зазвичай підприємцям-початківцям достатньо сумки на 40 л.

Транспорт

Також потрібно визначитися, яким транспортом будете доставляти обіди. Усе залежить від масштабів бізнесу. Для старту вистачить і легкового автомобіля, а потім потрібно задуматися про мікроавтобус.

Пошук клієнтів

Велика кількість клієнтів набирається в офісах. Можна поїздити бізнес-центрами, роздати робітникам меню, створити онлайн-форми для замовлення, розвісити біля офісів оголошення. Слушним інструментом для просування будуть і соціальні мережі. Створіть акаунти своєї компанії, розповідайте щодо асортименту, давайте корисні поради, запускайте контекстну й таргетовану рекламу.

Планування робочого процесу з доставлення

Продумайте, з яких етапів складатиметься весь робочий процес. Під час планування визначтеся з такими моментами:

  • о котрій годині будете розпочинати процес готування;
  • як часто здійснюватиметься закупівля продуктів;
  • хто буде займатися розвезенням обідів;
  • скільки годин потрібно для приготування.

Спочатку буде досить складно ввійти в ритм, автоматизувати або делегувати певні задачі. Але потім, коли доставку буде пущено на потік, стане набагато легше.

Витрати на відкриття бізнесу з доставлення їжі

Велика перевага цієї підприємницької справи — у мінімальній сумі стартового капіталу. Звичайно, витрати будуть маленькими за умови самостійного приготування та наявності особистого транспорту (або доставлення пішки). У середньому очікуйте на такі суми:

  • посуд та додаткові витратні матеріали — 6 тис. грн;
  • реєстрація — 2 тис. грн;
  • обладнання для транспортування (контейнери й сумки) — 3,7 тис. грн;
  • друк матеріалів для реклами — 1 тис. грн;
  • закупівля продуктів на перший раз — 4 тис. грн.

Суми є орієнтовними та можуть змінюватися в більший чи менший бік. Коли плануєте масштабний бізнес, витрати також передбачатимуть оренду (чи навіть придбання) окремого приміщення, побутової техніки, зарплатню співробітникам тощо. Проте подумайте: можливо, є сенс спробувати з мінімальними вкладеннями, а коли здобудете прибуток та базу постійних клієнтів — розширюватися?

‎Шукаєте й інші варіанти підприємництва з маленьким стартовим капіталом? Бізнес вдома: прибуткові ідеї виробництва з мінімальними вкладеннями — у цьому матеріалі є й альтернативні рішення для підприємців-початківців.

Домашня їжа на замовлення — це вигідна і прибуткова справа. Майстерність кулінарів, дотримання санітарних норм та ефективний маркетинг — саме такі складники стануть ключовими для вашого успіху.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка